Opilec se vydával za bratra, dostal 10 měsíců

Turnov – K trestu odnětí svobody na dobu 10 měsíců do věznice s dozorem a k zákazu řízení motorových vozidel na 3 roky byl dne 19. listopadu 2008 odsouzen Okresním soudem v Semilech muž (1975) z Jablonecka. Obviněný společně se svými kumpány navštívil v říjnu 2007 v Turnově noční bar, kde každý z nich podporoval zábavu pitím alkoholu. Když se jim v baru již přestalo líbit, rozhodli se, že pojedou všichni domů k obviněnému do Alšovic, kde obviněný v té době bydlel. 

číst celé ...      

Zkrácené řízení: ve čvrtek kradl, v pátek nastoupil do vězení

Jilemnice – Okresní soud v Semilech dne 14. listopadu 2008 odsoudil devatenáctiletého mladíka z Jilemnice, který den předtím dostal chuť na alkohol a nechtěl zaněj platit. Mladík ve čtvrtek ráno vyrazil do jednoho z jilemnických obchodů, kde s v batohu bez placení pokusil vynést 4 lahve tvrdého alkoholu v hodnotě převyšující 400,- Kč. Byl však přistižen obsluhou prodejny a předán policistům. Ve věci proběhlo tzv. zkrácené řízení, takže již druhý den mladík stanul před soudem a proběhlo hlavní líčení. Vzhledem k tomu, že pro krádeže byl v minulosti již trestán (z výkonu trestu odnětí svobody byl propuštěn jen pár dní před zadržením – 4.11. 2008), byl uznán vinným trestným činem krádeže a byl mu uložen nepodmíněný trest odnětí svobody v trvání 3 měsíců. Obžalovaný i státní zástupce se vzdali práva odvolání, rozsudek tak nabyl právní moci a policisté odsouzeného odvezli rovnou k výkonu trestu odnětí svobody do liberecké věznice.

číst celé ...      

Dva piráti silnic odsouzeni k nepodmíněným trestům

Turnov – Dne 29. října 2008 se Okresní soud v Semilech zabýval dvěma zvlášť závažnými trestnými činy, souvisejícími s řízením motorových vozidel. Nejprve soud projednával obžalobu na mladíka (1986) z Mnichova Hradiště. Ten 21. srpna 2008 vyrazil za zábavou do Turnova. Zábavu spojil s popíjením alkoholu a pak po půlnoci ve svém autě vyrazil do ulic. Když se jej v Ohrazenicích u Turnova pokusila zastavit a zkontrolovat hlídka policie, začal obviněný policistům ujíždět. Přes zákaz vjezdu v Ohrazenicích najel na rychlostní silnici, a to nejprve ve směru na Prahu a poté s vozem odbočil na Liberec. Policisté se samozřejmě vydali za ním. Tato honička však měla blíže spíše k akčním filmům, protože se celá odehrávala v protisměru čtyřproudé rychlostní silnice.

číst celé ...      

Toxikoman přistižený při řízení auta dostal 6 měsíců nepodmíněně

Turnov – Dne 24.10. 2008 Okresní soud v Semilech ve zjednodušeném řízení odsoudil šestatřicetiletého toxikomana z Jablonce nad Nisou, který v Turnově den předtím řídil automobil přesto, že nevlastní řidičský průkaz a navíc mu řízení bylo zakázáno i soudně. Dopustil se tak trestných činů řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a maření výkonu úředního rozhodnutí. Během silniční kontroly se snažil policistům ujet, což se mu ale nepodařilo. Za to mu byl uložen nepodmíněný trest odnětí svobody na dobu 6 měsíců a zákaz řízení motorových vozidel na rok a půl. Rozsudek dosud není pravomocný, obviněný si ponechal lhůtu k odvolání. 

číst celé ...      

Obviněný z řízení bez řidičského oprávnění byl vzat do vazby

Ve vazbě skončil dne 10. dubna 2008 muž (1955) z Hodkovic nad Mohelkou, který je stíhán pro trestné činy maření výkonu úředního rozhodnutí a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Přestože se jedná o společensky méně závažnou trestnou činnost, Okresnímu soudu v Semilech nezbylo, než muže umístit do vazby. Když byl obviněný v souvislosti s trestnou činností vyslýchán na policii, uvedl jako adresu současného bydliště místo, kde se v té době již několik měsíců nezdržoval. To samozřejmě vedlo k tomu, že se jej nepodařilo obeslat k hlavnímu líčení a soud musel vydat příkaz k zatčení, na jehož základě dne 9.dubna 2008 turnovští policisté obviněného zatkli.

číst celé ...      

Napadali policisty a byli za to odsouzeni

Horní Branná – Dne 30.4.2008 odsoudil Okresní soud v Semilech tři mladíky (1986, 1983 a 1980) z Jilemnicka za trestný čin útoku na veřejné činitele. Jednalo se o událost z 18. října 2007. Tehdy si policejní hlídka krátce po půlnoci v Horní Branné všimla dvou rychle jedoucích automobilů, které se zřejmě honily. Vydala se proto za nimi. Jednomu automobilu se podařilo ujet. Řidič druhého automobilu byl policejní hlídkou kontrolován, kontrole se však odmítal podrobit, byl zjevně opilý (později naměřeno 1,52 promile alkoholu v krvi), policistům nadával a poté utekl do tmy.

číst celé ...