Zavinil jsem dopravní nehodu, co mě čeká?


Dobrý den. Nedávno jsem zavinil dopr.nehodu,při které byl zraněn můj spolujezdec,který je zároven i majitelem vozu,který jsem řídil.Automaticky po nehodě jsem provedl všechny nezbytné úkony,zavolal lékařskou pohotovost atd.Musím dodat,že zraněný spolujezdec chodil už před nehodou o berlích,protože měl rozdrcenou kost těsně pod kolenem a po 6-ti operacích to s ním bylo stále stejné.Při té nehodě měl lehký otřes mozku a zlomené obě nohy.Jednu právě v tom výše uvedeném místě,tu druhou stehenní,kterou měl bez jakýchkoli komplikací během 14-ti dní v pořádku.Nyní čelím obvinění z tr.č.ublížení na zdraví z nedbalosti §224/1,2.Hrozí mi až 5-ti letý trest od.svobody,ale můj poškozený spolujezdec-dobrý kamarád-si nepřeje,abych byl za nehodu trestán. On osobně byl v nemocnici celkem 14 dní a pak požádal o propuštění domů.Moje otázka zní:Může mi můj zraněný známý nějak významně pomoct,tím že sdělí přísl.orgánům,že nesouhlasí s tím,abych byl za tu nehodu nějak trestán?Usnul jsem totiž za volantem,takže opravdu za to nemohu.A dále:Poškozený se v minulosti už neúspěšně a dlouhodobě s nohou léčil,jak bude soudní znalec postupovat při posuzování délky pracovní nesch. s tímto zraněním? Mám šanci alespon v tom,že mi to spadne na§223? DĚKUJI ZA RADY.

Tak především musím říct, že nesouhlasím s vaším tvrzením, že za nehodu nemůžete, protože jste usnul. Váš spánek vás nijak neospravedlňuje, je vaší povinností, abyste jako řidič byl k jízdě dostatečně způsobilý, tj. i dostatečně svěží. Pokud jste již byl unaven, měl jste zastavit a odpočinout si.

Vyjádření poškozeného, pokud není vaším příbuzným, nemůže být důvodem k zastavení trestního stíhání, soud ale zřejmě přihlédne i k tomu, že jste mezi sebou vyrovnáni, neboť trest má do jisté míry plnit i satisfakční funkci, která by v případě, že váš přítel nepovažuje potrestání za nutné, byla splněna. To však neznamená, že by vám neměl být uložen trest.

Újmu na zdraví vašeho přítele bude posuzovat znalec z oboru zdravotnictví, který si může vyžádat i jeho lékařskou dokumentaci z doby před nehodou. To mu umožní zjistit, do jaké míry došlo ke zhoršení jeho zdravotního stavu v důsledku nehody a jak se na tomto zhoršení podílela skutečnost, že i před nehodou byl zdravotní stav špatný. Podle toho pak znalec určí i dobu předpokládané  pracovní neschopnosti. To, jak bude váš čin kvalifikován, záleží na mnoha okolnostech, důležitý bude zejména znalecký posudek z oboru zdravotnictví.

Nedbalostní zavinění dopravní nehody je velice nepříjemná záležitost, protože trestně stíhání jsou v těchto případech většinou „slušní lidé“, tedy žádní kriminálníci. Viníkem dopravní nehody se totiž při sebevětší opatrnosti může stát každý řidič, který bude v nesprávnou dobu na nesprávném místě. Právě pro tyto případy trestní řízení umožňuje pachateli, aby sám aktivně vyřešil problém, který zavinil, a umožnil tak skončit trestní řízení tzv. odklonem, tj. např. podmíněným zastavením trestního stíhání nebo narovnáním. Pokud nejste schopen celou záležitost zvládnout sám (a věřím, že to je těžké), doporučuji využít služeb advokáta. Bude vás to sice stát nějaké peníze, ale za chyby se musí platit.

Dobrý den, manžel měl autonehodu a dnes mu bylo sděleno obvinění z tr.činu podle § 223 trestního zákona.Chtěla jsem se zeptat jaký trest mu u soudu hrozí.A pokud by se chtěl mimosoudně vyrovnat,zda by vzniklá škoda šla uhradit z povinného ručení?A ještě jedna otázka.Jak vysoké mohou být soudní výlohy,pokud manžel vlastně se vším souhlasí,nebude se snažit nijak protahovat soudní líčení.Existuje alespoň hodně hrubý odhad toho, co nás může čekat? Děkuji

Za trestný čin ublížení na zdraví podle § 223 trestního zákona lze uložit trest odnětí svobody na dobu až jednoho roku (podmíněný i nepodmíněný), trest zákazu činnosti na dobu 1 roku až deseti let, v úvahu by mohl přicházet i trest obecně prospěšných prací (50 – 400 hodin) případně peněžitý trest (2.000 – 5.000.000,- Kč). Výše trestu závisí na tom, zda má váš manžel čistý rejstřík trestů a na míře porušení pravidel silničního provozu. Pokud váš manžel svou vinu uznává a nejedná se o nějaké zvlášť závažné porušení zákona (riskantní jízda, alkohol apod.), mohla by věc být vyřešena i bez trestu podmíněným zastavením trestního stíhání nebo narovnáním. Tam je mj. podmínkou i náhrada škody způsobené trestným činem. V daném případě postačí i náhrada škody ze strany pojišťovny na základě tzv. povinného ručení. Pokud jde o výdaje, pokud si váš manžel vzal obhájce, bude muset hradit jeho odměnu (obhájce ale mít nemusí). Bude-li odsouzen, bude muset zaplatit paušální náklady trestního řízení. Pokud věc by byla skončena trestním příkazem, činí náklady v současné době 2.000,- Kč, bylo-li by rozhodováno rozsudkem, jedná se o 4.000,- Kč. Pokud by ve věci byl podáván znalecký posudek jedním znalcem, zvyšuje se částka nákladů řízení o 3.800,- Kč, byli-li by znalci dva nebo více, zvyšují se náklady o 7.000,- Kč. Nejméně tedy státu odsouzený zaplatí 2.000,- Kč, nejvíce 11.000,- Kč. Náklady státu se hradí ale jen tehdy, skončí-li řízení odsuzujícím rozsudkem nebo trestním příkazem. Pokud by byl vynesen zprošťující rozsudek nebo pokud by řízení bylo zastaveno, podmíněně zastaveno nebo by skončilo narovnáním, náklady státu se nehradí.



Líbí se vám naše stránky? Podělte se o ně s kamarády.
Sdílet na Facebooku  Sdílet na Facebooku

Máte trestněprávní problém a naše články vám na něj nedaly odpověď? Zkuste se podívat i na naše fórum otázek a odpovědí. Na otázky laiků odpovídají odborníci srozumitelným způsobem. Fórum již obsahuje několik  tisíc příspěvků, které ale jsou tematicky rozděleny do skupin, takže si snadno můžete nalézt tu svou. A pokud mezi již napsanými příspěvky nenajdete odpověď na své otázky, napište je a my vám odpovíme. Na fórum pokračujte kliknutím sem.


Náhodné příspěvky: