Křivé svědectví


Křivé svědectví (správně křivá výpověď) je trestný čin. V zásadě platí, že každý je povinen dostavit se k soudu, příp. k jinému orgánu činnému v trestním řízení a podat svědectví. Výpověď může svědek odmítnout jen ze zákonem stanovených důvodů, zejména je-li v blízkém příbuzenském poměru k obviněnému nebo pokud by si pravdivou výpovědí přivodil nebezpečí trestního stíhání sám sobě nebo jemu blízké osobě a nebo v případě, že by porušil státem uloženou nebo uznanou povinnost mlčenlivosti. 

Pokud svědek nemá některý z těchto důvodů k odmítnutí výpovědi, vypovídat musí, a to pravdu. Jestliže úmyslně nebude vypovídat pravdu, tedy bude lhát, dopouští se trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku podle § 346 trestního zákoníku. Za to mu může být uložen trest odnětí svobody na dobu až tří let, či některý z alternativních trestů. V některých odůvodněných případech ale může být trestní sazba  od dvou do deseti let odnětí svobody, pokud tak pachatel způsobí značnou škodu nebo pokud tak jednal v úmyslu poškodit jiného v zaměstnání nebo v rodině nebo způsobit jinou vážnou újmu.

Pokud by  křivá výpověď obsahovala i úmyslně nepravdivé obvinění z trestného činu, bylo by takové jednání kvalifikováno též jako trestný čin křivého obvinění s trestem odnětí svobody do dvou  let v nejméně závažném případě, ale i se sazbou od tří do deseti let odnětí svobody v případech nejzávažnějších.

Podobně pak je trestné i křivé tlumočení (pokud tlumočník nebude např. u soudu tlumočit pravdivě) nebo nepravdivý znalecký posudek.



Líbí se vám naše stránky? Podělte se o ně s kamarády.
Sdílet na Facebooku  Sdílet na Facebooku

Máte trestněprávní problém a naše články vám na něj nedaly odpověď? Zkuste se podívat i na naše fórum otázek a odpovědí. Na otázky laiků odpovídají odborníci srozumitelným způsobem. Fórum již obsahuje několik  tisíc příspěvků, které ale jsou tematicky rozděleny do skupin, takže si snadno můžete nalézt tu svou. A pokud mezi již napsanými příspěvky nenajdete odpověď na své otázky, napište je a my vám odpovíme. Na fórum pokračujte kliknutím sem.


Náhodné příspěvky: