Loupež změněna na tři mírněji trestné činy


Dne 10. prosince 2007 projednával Okresní soud v Semilech obžalobu na dva muže a jednu ženu, kteří žili jako bezdomovci v areálu bývalých uhelných skladů v Turnově. Obžalovaní podle obžaloby v září letošního roku v budově zmíněného areálu zbili dalšího bezdomovce, přitom mu sebrali hodinky, koženou bundu a přívěsek, následně ho vysvlékli donaha a donutili ho vyjít na ulici, přičemž jeho oblečení zahodili nedaleko do trávy. Následně obžalovaní zavolali policii a oznámili, že poškozený se pokusil znásilnit jednu z obžalovaných, přičemž zbylí dva obžalovaní mu v tom zabránili. Jednání obžalovaných bylo obžalobou posouzeno jednak jako trestný čin loupeže a jednak jako trestný čin křivého obvinění. 

Po provedeném dokazování soud uznal všechny obžalované vinnými trestným činem křivého obvinění. K tomuto jednání se všichni obžalovaní doznali a jsou usvědčováni i listinnými důkazy.

Pokud jde o samotné napadení poškozeného, soud uznal vinným pouze dva obžalované (muže a ženu) třetího obžalovaného soud obžaloby zprostil, protože nebyl prokázán jeho podíl na napadení poškozeného. Jednání těchto dvou obžalovaných však soud neposoudil jako trestný čin loupeže, neboť nebyl prokázán úmysl zmocnit věcí poškozeného. Bylo sice zjištěno, že poškozenému byly odcizeny hodinky, bunda a přívěsek, z provedeného dokazování však vyplývá, že tyto věci zřejmě odcizil další bezdomovec, který pouze využil toho, že obžalovaní poškozeného bijí. Tohoto muže se nepodařilo ustanovit, všichni jej znají jen pod přezdívkou Motýl. Obžalovaní sami tvrdili, že se chtěli poškozenému jen pomstít za to, že údajně donášel policistům. Tomu ostatně nasvědčuje i to, že po napadení poškozeného sami zavolali policii a křivě oznámili pokus o znásilnění. Nebylo tedy prokázáno, že by jednání obžalovaných bylo motivováno úmyslem zmocnit se věcí poškozeného a nemohlo se tedy jednat o trestný čin loupeže. Jednání těchto dvou obžalovaných soud proto posoudil pouze jako trestné činy omezování osobní svobody, výtržnictví a násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci.

Obžalovaný muž pak byl odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu 20 měsíců do věznice s ostrahou. Obžalované ženě byl s ohledem na její dosavadní bezúhonnost uložen pouze podmíněný trest odnětí svobody na dobu jednoho roku se zkušební dobou dvou let. Třetí muž, který byl uznán vinným pouze trestným činem křivého obvinění, byl odsouzen rovněž k podmíněnému trestu odnětí svobody na dobu 1 roku s podmíněným odkladem na zkušební dobu 30 měsíců, když soud přihlédl i k tomu, že obviněný byl již v minulosti trestán, byť se jednalo o charakterově jinou trestnou činnost (většinou maření výkonu úředního rozhodnutí).



Líbí se vám naše stránky? Podělte se o ně s kamarády.
Sdílet na Facebooku  Sdílet na Facebooku

Máte trestněprávní problém a naše články vám na něj nedaly odpověď? Zkuste se podívat i na naše fórum otázek a odpovědí. Na otázky laiků odpovídají odborníci srozumitelným způsobem. Fórum již obsahuje několik  tisíc příspěvků, které ale jsou tematicky rozděleny do skupin, takže si snadno můžete nalézt tu svou. A pokud mezi již napsanými příspěvky nenajdete odpověď na své otázky, napište je a my vám odpovíme. Na fórum pokračujte kliknutím sem.


Náhodné příspěvky: