Výběr z internetového zpravodajství 5.8.2011


  • Švýcaři stále nechávají Tomáše Pitra ve vazbě, ČR stále usiluje o jeho vydání
  • Kajínek znovu neúspěšný ve snaze po obnovení svého procesu


Švýcaři zamítli další Pitrovu žádost o propuštění

Švýcarský Spolkový trestní soud zamítl další žádost kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra na propuštění z věznice v Churu.

Kontroverzní podnikatel, který se vyhýbal nástupu do českého vězení, už v tom švýcarském strávil více než rok. Zadržen byl loni 26. července v lyžařském středisku ve Svatém Mořici. Od té doby sice několikrát požádal o propuštění z vězení, ale vždy marně. Švýcarská justice nevzala v potaz ani nabídku kauce ve výši 3,3 milionu švýcarských franků (nyní asi 69,7 milionu korun), které jí Pitr výměnou za život bez mříží nabízel.

Snaha o vydání Tomáše Pitra do Česka už daňové poplatníky přišla na statisíce. "Náklady na úřední překlad obsáhlého extradičního materiálu činily celkem 316 361 Kč s DPH," uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Další peníze šly na další nezbytnou administrativu a platy právníků, kteří mají případy uprchlíků z České republiky na starosti.

Celý text článku najdete na webových stránkách Týden.cz



Definitivní rozhodnutí – Kajínkův proces obnoven nebude

Vrchní soud v Praze zamítl stížnost doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. Kajínek protestoval proti březnovému verdiktu plzeňského soudu, který mu nepovolil obnovu procesu. Podle odvolacího soudu nové důkazy na obnovu procesu nestačí.

Už v roce 2004 se o obnovu procesu pokusili advokáti Klára Slámová s Koljou Kubíčkem. Před soudem tehdy vypovídaly desítky svědků. Soudce Tomáš Bouček nakonec v roce 2006 dospěl k závěru, že žádné ze svědectví nepřineslo tak zásadní skutečnosti, které by stačily na obnovu procesu.

Celý text článku najdete na webových stránkách České noviny




Líbí se vám naše stránky? Podělte se o ně s kamarády.
Sdílet na Facebooku  Sdílet na Facebooku

Máte trestněprávní problém a naše články vám na něj nedaly odpověď? Zkuste se podívat i na naše fórum otázek a odpovědí. Na otázky laiků odpovídají odborníci srozumitelným způsobem. Fórum již obsahuje několik  tisíc příspěvků, které ale jsou tematicky rozděleny do skupin, takže si snadno můžete nalézt tu svou. A pokud mezi již napsanými příspěvky nenajdete odpověď na své otázky, napište je a my vám odpovíme. Na fórum pokračujte kliknutím sem.


Náhodné příspěvky: