RSS tématu
Podobná témata
12:24
Dobrý den, toto jsem našel v novém zákoníku:
"(1) Občan České republiky, který v rozporu s jiným právním předpisem koná službu ve vojsku nebo ozbrojených silách jiného státu, bude potrestán odnětím svobody až na pět let.
(2) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu."
Z toho jsem pochopil, že služba v cizím vojsku je možná. Zajímalo by mne jak by měl člověk postupovat a kde může dostat nějaké povolení ke službě v cizím vojsku. konkrétně se mi jedná o cizineckou legii ve Francii. Děkuji za odpověď.
13:51
Odpovídám
16.10.2008
OfflineLukas Mertlik řekl/a:
Z toho jsem pochopil, že služba v cizím vojsku je možná. Zajímalo by mne jak by měl člověk postupovat a kde může dostat nějaké povolení ke službě v cizím vojsku. konkrétně se mi jedná o cizineckou legii ve Francii. Děkuji za odpověď.
Služba v cizím vojsku i nadále zůstává trestným činem, pokud to nedovoluje zvláštní zákon. V daném případě jde o branný zákon, podle něhož může službu v cizích ozbrojených silách povolit jen prezident republiky. Žádost o takové povolení se podává u ministerstva obrany, které obstará vyjádření ministerstva vnitra a ministerstva zahraničí a předloží ji prezidentovi. Pokud budete mít povolení prezidenta, nebude vaše jednání trestným činem.
Trestné také není, pokud vedle českého státního občanství máte i občanství státu, do jehož armády chcete vstoupit. Nejsem si ale jistý, zda by se to mohlo uplatnit i na francouzskou cizineckou legii, která podle mých informací, které nejsou nijak podrobné, není oficiální státní francouzskou armádní jednotkou.
14:28
Děkuji za rychlou reakci, na jejím základě jsem psal na Ministerstvo obrany. Přišla mi následující odpověď, pokud by to v budoucnu někoho dalšího zajímalo.
"Dobrý den,
podle novelizovaného branného zákona může „bez souhlasu prezidenta vstoupit občan do ozbrojených sil jiného státu za předpokladu, že tento stát je členem mezinárodní organizace zajišťující společnou obranu proti napadení, již je ČR členem“. Tolik citace z § 34 odst. 4 branného zákona. Pro Vás to znamená, že pokud chcete vstoupit do cizinecké legie, je to vstup do francouzské armády, která je společně s námi v NATO, proto není nutný souhlas prezidenta.
S pozdravem Jan Pejšek
Tiskova a informacni sluzba
Ministerstva obrany Ceske republiky"
Nejvíce uživatelů online: 73
Právě Online:
24 Host(ů)
Právě prohlíží tuto stránku:
1 Host(ů)
Nejčastější autoři:
VeronikaKo: 28
JaroslavD: 13
ivana29: 12
hybes780511: 12
borec1: 11
Statistika členů:
Hostů: 695
Členů: 756
Moderatorů: 1
Administrátorů: 2
Statistika fóra
Skupiny:6
Fóra:18
Témata:316
Nejnovější členové: KUBIN, thessy, ARIELKA, verajelin, nyky
Moderátoři: admin (2075)
Administrátoři: admin (2075), martin.sedlacek (0)
Přihlásit
Registrovat
Otázky čtenářů - Fórum
Napiš sem
Přidat téma