Promlčení trestního stíhání


Promlčením, tedy uplynutím promlčecí doby, zaniká trestnost činu . Délka promlčecí doby je závislá na výši trestní sazby konkrétního trestného činu a činí dvacet let, patnáct let, pět let nebo tři roky. Platí, že čím závažnější trestný čin, tím delší zkušební doba. Některé zvlášť závažné trestné činy se však nepromlčují nikdy. Do promlčecí doby se nezapočítává doba, po kterou nebylo možné ze zákonných důvodů postavit před soud (např. trvající poslanecká imunita), doba, kdy trestní řízení bylo z rozhodnutí některého orgánu činného v trestním řízení přerušeno a zkušební doba podmíněného zastavení trestního stíhání (viz výše).

Promlčecí dobu přerušují jednotlivé konkrétní kroky policie, státního zástupce nebo soudu, směřující k trestnímu stíhání obviněného. Rovněž tak se zkušební doba přerušuje, pokud pachatel spáchal v průběhu promlčecí doby další trestný čin, který je postihován stejnou nebo přísnější trestní sazbou. Jestliže dojde k přerušení promlčecí doby, začíná tato promlčecí doba běžet znovu od začátku.



Líbí se vám naše stránky? Podělte se o ně s kamarády.
Sdílet na Facebooku  Sdílet na Facebooku

Máte trestněprávní problém a naše články vám na něj nedaly odpověď? Zkuste se podívat i na naše fórum otázek a odpovědí. Na otázky laiků odpovídají odborníci srozumitelným způsobem. Fórum již obsahuje několik  tisíc příspěvků, které ale jsou tematicky rozděleny do skupin, takže si snadno můžete nalézt tu svou. A pokud mezi již napsanými příspěvky nenajdete odpověď na své otázky, napište je a my vám odpovíme. Na fórum pokračujte kliknutím sem.


Náhodné příspěvky: