Zákaz řízení a lhůta pro rozhodnutí


Dobrý den, mám na Vás dotaz a prosím o radu. Byl mi zadržen řidičský průkaz za řízení pod vlivem alkoholu(1,21). Toto zadržení trvá už tři měsíce a stale nevím konečné rozhodnutí. Chtěl bych se zeptat jak dlouho ještě budu nebo spíše můžu čekat a jestli je na toto určena nějaká časová lhůta?

Vzhledem k výši hladiny alkoholu ve vaší krvi předpokládám, že v této věci bylo zahájeno trestní řízení pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky podle § 201 trestního zákona (v novém trestním zákoníku jde o § 274). V takovém případě pověřený obecní úřad nemůže vrátit řidičský průkaz dříve, než bude o trestném činu rozhodnuto soudem. Pokud vám pravomocným rozhodnutím nebude uložen trest zákazu činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, bude vám řidičský průkaz vrácen, pokud takový trest uložen bude, bude vám do jeho výměry započítána celá doba od okamžiku zadržení průkazu. Pokud je ve věci vedeno tzv. „klasické“ přípravné trestní řízení, musí být vyšetřování skončeno ve lhůtě dvou měsíců a jen v odůvodněných případech může státní zástupce tuto lhůtu prodloužit. V podobných případech bývá často vedeno tzv. zkrácené přípravné řízení, které musí být skončeno ve lhůtě 14 dnů. Pokud po skončení přípravného řízení státní zástupce podá obžalobu nebo návrh na potrestání, musí okresní (v Praze obvodní, v Brně městský) soud ve lhůtě tří týdnů nařídit hlavní líčení. Nepovažuje-li to za nutné, může soud v této lhůtě rozhodnout i bez jednání trestním příkazem nebo vydat jiné rozhodnutí (např. postoupit věc příslušnému úřadu jako přestupek, podmíněně zastavit trestní stíhání či vrátit věc státnímu zástupci k došetření).



Líbí se vám naše stránky? Podělte se o ně s kamarády.
Sdílet na Facebooku  Sdílet na Facebooku

Máte trestněprávní problém a naše články vám na něj nedaly odpověď? Zkuste se podívat i na naše fórum otázek a odpovědí. Na otázky laiků odpovídají odborníci srozumitelným způsobem. Fórum již obsahuje několik  tisíc příspěvků, které ale jsou tematicky rozděleny do skupin, takže si snadno můžete nalézt tu svou. A pokud mezi již napsanými příspěvky nenajdete odpověď na své otázky, napište je a my vám odpovíme. Na fórum pokračujte kliknutím sem.


Náhodné příspěvky: